I takt med øget geopolitisk usikkerhed og sikkerhedspolitiske spændinger, særligt forstærket af krigen i Ukraine, ser vi en stigende global opmærksomhed på at styrke nationale forsvarskapaciteter. Dette har skabt rum for teknologi- og forsvarsvirksomheder, der udvikler løsninger, der kan imødekomme de moderne krav til sikkerhed.
Den udvikling kender Steven Friberg alt til. Han er iværksætter og ejerleder og står bag teknologivirksomheden UXV Technologies ApS, der hører hjemme i Ishøj vest for København. Virksomheden specialiserer sig i droneteknologi. Steven Fribergs fokus var oprindeligt det civile marked, men realiteten er i dag, at 80 pct. af UXV Technologies salg går til det amerikanske forsvar. Det salg resulterede sidste år i en omsætning på 79,8 mio. kr. UXV Technologies er blevet en central dansk aktør i den internationale forsvarsindustri.
”Lige nu er vi omtrent 100 ansatte og ved at flytte ind i endnu en bygning. Vi ansætter hele tiden nye folk og fordobler årligt virksomhedens medarbejderstab. Det er en udvikling, der ser ud til at fortsætte,” siger han og tilføjer, at virksomheden søger at introducere nye og innovative teknologiske løsninger i forsvarsindustrien for at imødekomme nutidens sikkerhedsbehov. UXV Technologies har fra starten haft en strategi for, hvordan den vækster, og Steven Friberg vurderer, at den sikkerhedspolitiske situation gør, at investeringer i nye forsvarsteknologier som bl.a. droner vil øges.
Teknologivirksomhed i Ishøj, som er specialiseret i droneteknologi, hovedsageligt til forsvarsindustrien
Etableret af Steven Friberg, der fortsat ejer størstedelen. Tre andre sidder med mindre ejerandele
Omsatte ifølge årsrapporten for 79,8 mio. kr. i 2023 og præsterede et driftsresultat på 2,8 mio. kr.
UAV er engelsk for Unmanned Aerial Vehicle. Bogstavet ”X” i navnet UXV symboliserer bredere fokus end blot luftbårne droner
Steven Friberg er 35 år. Selvom han har en merkantil studentereksamen bag sig, beskriver han sig grundlæggende som autodidakt på alle måder. Kort efter uddannelse etablerede han sin første drone-orienterede virksomhed. Den knopskød i 2014 til det, der i dag er UXV Technologies ApS. Virksomhedens primære fokus er kontrolenheder til droner – både til lands, til vands og i luften. Kontrolenhederne kan være alt fra skrivebordsstore kufferter med flere skærme til små håndholdte enheder, der mest af alt ligner en transportabel computerspilenhed a la fx den populære spilkonsol Nintendo Switch.
UXV Technologies er skabt på og vækstet via såkaldt bootstrapping og organisk vækst. Den er således hverken tynget af stor gæld eller eksterne investorer. Steven Friberg kan som ejerleder træffe lynhurtige beslutninger og eksekvere på dem. Det gør, at UXV Technologies er ekstremt agil og kan udvikle og producere i en hastighed, der ellers ikke ses i forsvarsindustrien. ”I den traditionelle forsvarsindustri har normen været store kontrakter og lang leveringstid. Våbensystemer har taget år om at blive udviklet og leveret. I UXV Technologies kan vi levere langt hurtigere, og her taler vi om uger fremfor år,” siger han.
"I den traditionelle forsvarsindustri har normen været store kontrakter og lang leveringstid. Våbensystemer har taget år om at blive udviklet og leveret. I UXV Technologies kan vi levere langt hurtigere, og her taler vi om uger fremfor år."
Steven Friberg, iværksætter og ejerleder, UXV Technologies ApSIfølge Steven Friberg har krigen i Ukraine tydeliggjort, at droner og robotter spiller en stadig mere afgørende rolle, og at forsvarsindustrien, selv i USA, imidlertid ikke er tilstrækkeligt forberedt på denne udvikling. Der eksisterer et betydeligt teknologigab, som kun få fuldt ud har erkendt, forklarer han. ”Tidligere var forsvarsindustrien ofte i front teknologisk set. Fx i form af GPS-navigation, stealth og satellitter, men sådan er det ikke mere. I min optik er forsvarsindustrien nu generelt 10-15 år bagud i forhold til behovet og det teknologiniveau, der udvikler sig på andre markeder. Det gab har den traditionelle forsvarsindustri svært ved at indhente, og derfor ser vi, at nye aktører, som os, spiller en større rolle. Og der er helt klart behov for nye aktører,” siger han.
UXV Technologies har været forberedt på udviklingen og den nuværende efterspørgsel. Virksomheden er baseret på en strategi, der handler om netop digital transformation, ny teknologi og innovation. ”Vi var fra dag ét tænkt som en vækstvirksomhed og en scaleup. Det gælder både på produktsiden og internt med vores digitale setup. Vores kernestrategi er bygget på vores forventning om, at defence robotics ville accelerere ind i Vestens forsvarsindustri fra 2020 til 2030. Det har vist sig at være korrekt,” siger han.
"Vi har reelt knækket koden til markedet. Vi udvikler og sælger både radio- og kontrolenheder. Vi har skabt en standard, der gør, at alle komponenterne kan sættes sammen og kommunikere på tværs."
Steven Friberg, iværksætter og ejerleder, UXV Technologies ApSFødt i 1989, merkantil HHX-studentereksamen
Siden 2014 Stifter af og CEO for UAV Components ApS, der siden har skiftet navn til UXV Technologies ApS
Fra 2009 til 2014 Stifter af og CEO for Danish Aviation Systems ApS
Et andet problemfelt i den traditionelle forsvarsindustri er prispunktet. Våbensystemer er ofte ekstremt dyre, hvilket bl.a. skyldes fastgroede rutiner i industrien, forklarer Steven Friberg og bruger drone-våbensystemer som et eksempel. Her har normen fx været, at én leverandør stod for det fulde system, forstået som dronen, radiosystemet og kontrolenheden. Der har været låste kommunikationsstandarder, som eksterne leverandører ikke kunne komme ind i. Det har givet industrien magt over for kunderne og dermed tilladt et højt prisniveau.
Derudover har det holdt nye aktører ude, selvom de måske havde bedre enkeltkomponenter til det samlede system. Men det har ændret sig. Nu er der etableret kommunikationsstandarder, hvilket har gjort, at virksomheder som UXV Technologies har fået en vej ind på markedet. ”Der foregår stadig en dyst mellem den traditionelle forsvarsindustri og nye aktører som os, men vi har reelt knækket koden til markedet. Vi udvikler og sælger både radio- og kontrolenheder. Vi har skabt en standard, der gør, at alle komponenterne kan sættes sammen og kommunikere på tværs,” siger han og fortsætter: ”Det betyder på den ene side, at den nyeste teknologi kommer ind i systemerne. Men lige så vigtigt er det, at der kommer mere konkurrence i forsvarsindustrien. Pludselig kan aktørerne konkurrere på produkter, pris og levering. Det har ikke været situationen tidligere.”
"Jeg vil grundlæggende opfordre flere til at se på forsvarsindustrien som en mulighed. Det er en vigtig industri, og på den lange bane tror jeg, at det er vigtigt med stærk dansk teknologi inden for forsvarsindustrien."
Steven Friberg, iværksætter og ejerleder, UXV Technologies ApSSteven Friberg har en vision om at transformere forsvarsindustrien. Det er en del af en strategi, som han har fundet inspiration til andetsteds, hvor man åbenlyst kan se fordelene af den. Hans inspiration kommer fra såkaldt civile industrier.
”Jeg arbejder for, at forsvarsindustrien udvikler sig til at fungere som fx bilindustrien. Her er bilmærkerne nærmest kun ansvarlige for design og produktion af karosseri. Alle deres sæder, gearkasser og musikanlæg kommer fra eksterne leverandører. Det skaber konkurrence. Det er sundt for bilindustrien,” siger han og tilføjer: ”Det samme vil ske i forsvarsindustrien. Den er i en transformation. Det giver nye muligheder. Derfor arbejder vi også med nye produktkategorier i UXV Technologies, som fx højteknologiske sensorer til droner.”
Stifteren forventer, at efterspørgslen fra USA og andre nationer vil stige fremover. Den efterspørgsel er han parat til at favne. Ikke mindst fordi hans virksomhed er designet som en scaleup og klar til at vækste yderligere. De interne processer er allerede strømlinede. ”Vi har bl.a. udviklet vores eget interne IT-system. Det gør, at vi effektivt og hurtigt kan håndtere vareindkøb, kvalitetskontrol, lønudbetaling, udlæg, kunder, faktura, projektstyring, salg osv. Det har været en investering, men det betyder fremadrettet, at vi kan minimere omkostningerne. Vi kan i stedet fokusere på at hyre værdiskabende mennesker,” siger han. Selvom forsvarsindustrien stadig bliver anset som kontrovelsiel af mange, mener han, at den er en nødvendighed.
Derfor mener han også, at andre danske aktører bør se på industrien med interesse. ”Jeg vil grundlæggende opfordre flere til at se på forsvarsindustrien som en mulighed. Det er en vigtig industri, og på den lange bane tror jeg, at det er vigtigt med stærk dansk teknologi inden for forsvarsindustrien. Det er en måde at skabe værdi på, og det er en måde at beskytte os selv på – på flere niveauer,” siger Steven Friberg.
Tilmeld dig PwC's nyhedsbrev og få det nyeste CXO Magasin i din indbakke.