Berit Willumsgaard og Søren Rasmussen, Albatros Travel A/S:

"Det er en enorm frihed at være ejerleder"

#
  • december 2024

Det er snart 40 år siden, at rejsebureauet Albatros Travel A/S lettede fra sin rede. Den familieejede virksomhed står i dag stærkt i sit marked, og ejerskabsformen giver mulighed for at træffe hurtige beslutninger. Og netop dette betegner bestyrelsesformand Søren Rasmussen og CEO Berit Willumsgaard som en stor styrke.

Pointer fra artiklen

  • Albatros Travel er et eksempel på, at ejerledede virksomheder både har handlekraft og stor frihed
  • Ejerlederne bag virksomheden så tidligt mulighederne i digitalisering og er stadig fokuseret på disse
  • Glidende generationsskifte har forberedt Albatros Travel til at flyve sikkert ind i fremtiden

Rejselystne kunder har i snart 40 år udlevet deres drømme om at besøge verdens fjerne egne gennem Albatros Travel. For ejerlederne bag rejsebureauet har virksomhedsrejsen været spændende og hjertevarm – ikke mindst fordi de har haft en handlefrihed udover det sædvanlige. Det fortæller den familieejede virksomheds stifter og bestyrelsesformand Søren Rasmussen. Han driver i dag forretningen i fællesskab med sin hustru, Berit Willumsgaard, der har titlen CEO. Sammen har de gjort Albatros Travel til en stor aktør i den danske rejsebranche.

Fundamentet har især været oplevelses-rundrejser til fjerne destinationer som det sydlige Afrika, Amerika og Asien. De er begge enige om, at netop ejerledermodellen har givet dem en utrolig grad af frihed, både med hensyn til forretningsbeslutninger og de øvrige valg, man som leder får mulighed for at tage. ”Det har altid været en stor fordel, at vi selv har haft ejerskabet. Vi har haft mulighed for at tage beslutninger hurtigt og har ikke skullet vente på, at en bestyrelse skulle indover. Det har også været med til at gøre arbejdet givende. Vi har jo kunnet tage valg ud fra en fornemmelse af, at noget lød sjovt og interessant eller simpelthen føltes rigtigt,” siger Berit Willumsgaard.

Stifter og bestyrelsesformand Søren Rasmussen er helt enig. Han påpeger endnu en fordel: ”Vi driver jo forretningen med fornuft og kaster os kun ind i forretningsområder, hvis vi tror, vi kan gøre det profitabelt. Når det er sagt, er vi nok ikke så fokuserede på at tjene penge som andre aktører. Det er en enorm frihed at have. Den nyder vi,” siger han og tilføjer: ”Ikke mindst fordi det også giver os mulighed for at foretage valg, der måske ikke direkte har noget med forretningen at gøre. Vi har holdninger til ting. Vi er involveret i at støtte NGO’er. Det er vi meget glade for. Det har reelt altid været en del af vores drivkraft og DNA.”

Lisbeth Knudsen

Om Albatros Travel A/S

Familieejet rejsebureau, oprindeligt etableret i 1986 af Søren Rasmussen

Er især specialiseret i oplevelsesrundrejser på fjerne kontinenter

Har hovedkvarter i København, men ejer virksomheder, hoteller og skibe rundt omkring i verden

Omsatte i 2023 for 733 mio. kr og havde et resultat før skat på 50,4 mio. kr.

Startede med en drøm

Albatros Travel A/S har hovedkvarter på Vesterbro i København. Her arbejder omtrent 130 personer, men reelt er rejsevirksomheden meget, meget større. Eksempelvis er over 1.000 rejseledere tilknyttet rundt omkring i verden. Dertil kommer personale i forskellige lande, hvor Albatros Travel ejer hoteller og skibe. Virksomhedsrejsen startede dog et meget mere beskedent sted. Nærmere betegnet i 1980’erne, hvor Søren Rasmussen som privatperson elskede at rejse og opleve verden.

Herfra udviklede hans idéer sig. ”Det startede egentlig med en drøm. Det var ikke en drøm om at etablere en virksomhed, det var derimod en simpel drøm om at arrangere safari i Afrika og dele oplevelserne med deltagerne. Men jeg havde brug for et setup til at sælge rejserne. Sådan kom det i gang. Indledende var det noget, der ikke genererede meget indkomst – heldigvis havde vi Berits løn som folkeskolelærer, vi kunne leve af,” siger han, mens Berit Willumsgaard fortsætter: ”Jeg var dengang lige blevet færdig med uddannelsen som lærer. Søren skrev speciale, men vi valgte at rejse til Sydamerika et halvt år, hvilket også tændte en ild i mig. Da vi fløj hjem, spøgte vi med, at vi måske skulle gå ind i rejsebranchen. Det var mest for sjov. Jeg gik tilbage til mit arbejde. Men pludselig blev det alligevel til noget,” siger hun.

I januar 1986 startede Søren Rasmussen formelt Albatros Travel op. Indledende var det dog op ad bakke. Da der ikke var meget omsætning at hente på små safarirejser med et begrænset antal deltagere, begyndte Søren Rasmussen at sprede sine forretningsmæssige vinger. Salg af flybilletter kom til, flere rejsedestinationer kom på spisesedlen, virksomheden udviklede sig gradvist.

"Vi driver jo forretningen med fornuft og kaster os kun ind i forretningsområder, hvis vi tror, vi kan gøre det profitabelt. Når det er sagt, er vi nok ikke så fokuserede på at tjene penge som andre aktører. Det er en enorm frihed at have. Den nyder vi."

Søren Rasmussen, bestyrelsesformand, ejerleder, Albatros Travel A/S

Blevet en stor koncern

I midten af 1990’erne valgte Berit Willumsgaard at gå fuldtid ind i vækstvirksomheden. Samtidig begyndte alvoren ved virksomhedsdrift også at gå op for ejerlederparret. ”Virksomheden udviklede sig år efter år. Den voksede. Det var tydeligt, at mange var blevet afhængige af os – ikke mindst i udlandet. Det gjorde det klart for mig, at vi skulle til at tage virksomheden mere alvorligt,” fortæller Søren Rasmussen. Det var der også brug for. Omkring årtusindskiftet iværksatte han en større forretningsmæssig oprydning.

Selvom virksomheden løb rundt, var der for mange uprofitable hjørner. I de følgende år blev kontorer lukket og virksomheden gjort mere skarp. Ud fra det fundament startede en ny og mere velfunderet vækstrejse, der med enkelte udsving er fortsat til i dag. Det har gjort Albatros Travel større, end de fleste måske forestiller sig. Den formelle omsætning i aktieselskabet bag lød sidste år på 733 mio. kr., mens bundlinjen endte på 39 mio. kr. Søren Rasmussen afslører dog, at hvis man regner alle tilknyttede selskaber med rundt omkring på rejsedestinationerne, er koncernomsætningen nærmere 1,6 mia. kr.

Albatros Travel er således reelt blevet en stor koncern med tråde til hele verden. Albatros Travel fik nogle hug på både top- og bundlinje under pandemien, men det er i dag fortid. Kursen er nu atter sat mod vækst. Årsagen til, at rejsevirksomheden står stærkt, skal bl.a. findes i, at det er svært for konkurrenter at kopiere konceptet én til én, forklarer Søren Rasmussen. ”Det er sandt, at alle principielt kan lave en rundrejse i et eksotisk land. Men i praksis er det meget komplekst at skrue sammen. Vi har i dag et fast og effektivt koncept med salg, indkøb, prispolitik og gennemprøvede samarbejdspartnere i hele verden. Vi har egne skibe, hoteller, biler og lokale kontorer. Det kan andre ikke sådan lige kopiere,” siger han.

"Vi vil gerne være effektive. Lige nu er vi i gang med at få nye systemer og IT-infrastruktur. Det er vigtigt at være med på den digitale rejse. Den er også en forudsætning for, at vi kan forstå vores forretning i detaljer. Hvordan vi sælger, og i hvilken rækkefølge tingene sker. Det er noget af det, der er med til at sikre, at vi er stærke konkurrencemæssigt."

Berit Willumsgaard, CEO, ejerleder, Albatros Travel A/S

Om ejerlederne bag Albatros Travel A/S

Søren Rasmussen er født i 1952 og har kandidatgrad både i biologi (1985) og i geografi (1997)

Siden 1986 Stifter og ejerleder, Albatros Travel. Koncentrerede sig fra 2011 om ansvaret som bestyrelsesformand

Berit Willumsgaard er født i 1955 og uddannet folkeskolelærer (1981) samt cand.pæd. (1997), mens hun samtidig arbejdede for Albatros Travel

Siden 2014 CEO, Albatros Travel

Lisbeth Knudsen

Digitale løsninger tidligt i fokus

Derudover er Albatros Travel internt blevet strømlinet, så driften er underlagt et minimum af omkostninger, fortæller CEO Berit Willumsgaard. Det gælder især på IT-fronten. ”Vi vil gerne være effektive. Lige nu er vi i gang med at få nye systemer og IT-infrastruktur. Det er vigtigt at være med på den digitale rejse. Den er også en forudsætning for, at vi kan forstå vores forretning i detaljer. Hvordan vi sælger, og i hvilken rækkefølge tingene sker. Det er noget af det, der er med til at sikre, at vi er stærke konkurrencemæssigt,” siger hun og tilføjer:

”Det inkluderer eksempelvis kunstig intelligens. Den bruger vi ikke blot til at assistere i kundekontakten, men også til at overskue alle de data, vi har, så vi kan se mønstre. Det er et effektivt redskab. Vi kan jo principielt se, hvad folk foretrækker til morgenmad. Det er både spændende og lidt skræmmende, hvad teknologien kan i dag.”

At digitalisering er vigtigt, er reelt ikke noget nyt i Albatros Travel. Søren Rasmussen fortæller, at han meget tidligt var opmærksom på mulighederne i IT og internet. ”Helt tilbage i 1996 skrev jeg et memo til resten af ledelsen, hvor jeg forudså, at stort set alt salg i år 2000 ville være via nettet. Det fik jeg ikke ret i. Der gik 10-20 år mere, inden det skete. Vi har altid været opmærksomme på, hvordan teknologi påvirker os. Det bør alle være,” siger han.

Albatros Travel har i snart 40 år været det professionelle omdrejningspunkt for Berit Willumsgaard og Søren Rasmussen. Ejerstrukturen er ad flere omgange ændret, hvilket konkret betyder, at ejerskabet er blevet delt ud til flere medlemmer af familien, hvoraf nogle af dem også er en del af den daglige drift.

"Vi har altid været tæt på og afhængige af lokalbefolkninger rundt omkring i verden. Derfor giver det på alle måder mening, at samfundet omkring godt kan lide os. Sådan tænker vi. Man skal huske at opføre sig ordentligt. Specielt, når man har råd til det."

Søren Rasmussen, bestyrelsesformand, ejerleder, Albatros Travel A/S

Glidende generationsskifte

Virksomheden har således været igennem et glidende generationsskifte, hvor deres to børn, Cæcilie Højer Willumsgaard og Rasmus Willumsgaard, i dag er kommet ind i ejerkredsen. Derudover varetager svigersønnen Jens H. Rasmussen i dag rollen som salgschef. Det er dog ikke ensbetydende med, at hverken Berit Willumsgaard eller Søren Rasmussen har sluppet tøjlerne i den hektiske hverdag.

Tværtimod nyder de fortsat at kunne træffe de valg, de mener er personligt vigtige for dem. Det gælder i høj grad om at støtte velgørende formål og at være med til at puffe verden i en bedre retning. Det har været en del af virksomhedens DNA fra begyndelsen af, forklarer de. De har igennem årene støttet alt fra kampen mod apartheid i Sydafrika til ulovlig træfældning på Borneo. Den handlefrihed giver ejerlederne bag Albatros Travel noget, de virkelig værdsætter.

”Det er jo personligt tilfredsstillende, at vi undervejs har haft mulighed for at pleje vores interesser og støtte ting, vi synes er vigtige. Men vi har også altid været tæt på og afhængige af lokalbefolkninger rundt omkring i verden. Derfor giver det på alle måder mening, at samfundet omkring godt kan lide os. Sådan tænker vi. Man skal huske at opføre sig ordentligt. Specielt, når man har råd til det,” siger Søren Rasmussen.

CXO Magasinet #40

Tilmeld dig PwC's nyhedsbrev og få det nyeste CXO Magasin i din indbakke.

Transformér din virksomhed og stå stærkt rustet til morgendagens udfordringer

Kontakt os

Ulrik Ræbild

Partner, København, PwC Denmark

2141 6155

E-mail