“Udvikling af klimavenlige storbyer er en nødvendighed – og en betydningsfuld forretningsmulighed”

#
  • februar 2024

Med ønsket om at omdanne ejendomsbranchen til en proaktiv medspiller i kampen mod verdens klimaforandringer arbejder Nrep som ejendomsinvestor for at skabe positiv forandring i byområder. En transformation, der, foruden at repræsentere et betydeligt investerings- og forretningspotentiale, kræver ambitiøse og eksperimentelle tiltag, skærpet regulering og flere investeringer i forskning og udvikling. Det fortæller CEO i Nrep, Rune Kock.

Nrep har en ambitiøs vision om at transformere ejendomsbranchen og gøre den til en proaktiv medspiller i kampen mod klimaforandringerne, der ifølge FN’s Miljøorganisation (UNEP) i dag, sammen med byggebranchen, står for hele 40 pct. af verdens samlede CO2-udledninger. Det danske ejendomsinvesteringsselskab blev grundlagt i 2005, og det involverer sig aktivt i ­investeringer og partnerskaber med aktører inden for bygge- og ejendomsbranchen. Formålet er at udforske og udvikle mere bæredygtige metoder til opførelse og drift af ejendomme i urbane miljøer. 

“Hos Nrep er vi overbeviste om, at forretningsmodeller, der bygger på specialisering i problemløsning, der tjener et samfundsmæssigt formål og bidrager til positiv forandring, er økonomisk rentable. Storbyer rundt omkring i verden er en drivkraft for udvikling, innovation og vækst, men de står også bag 75 pct. af verdens drivhusgasudledninger. Udvikling af klimavenlige storbyer er derfor helt afgørende og repræsenterer samtidig en af verdens mest betydningsfulde forretningsmuligheder,” fortæller CEO i Nrep, Rune Kock. 

Pointer fra artiklen

  • Nrep og Rune Kock tror på, at specialisering i at løse klimaudfordringer knyttet til ejendomme og byer er økonomisk rentabelt
  • Investering i eksperimentelle projekter skal sætte fart på den grønne omstilling og skabe ny forretning 
  • Evnen til at integrere grønne løsninger i skalerbare projekter er essentiel

Ejendomsbranchen befinder sig midt i en stor transformation

Spørger man ind til ejendomsbranchens nuværende tilstand, muligheder og udfordringer i klimasammenhæng, vurderer Rune Kock, at ejendomsbranchen befinder sig i en periode med store forandringer og store muligheder. Det skyldes til dels, at ejendomme med grønne profiler i dag har en højere udlejnings- og indtjeningsgrad, og at ejendomsbranchen i et hidtil uset tempo omstiller sig mod en grønnere praksis – både via lovgivning på nationalt og på europæisk niveau samt via investorer, der i dag stiller specifikke klima­krav til deres ejendomsportefølje. 

“Som ejendomsudvikler og investor begynder vi at kunne stille flere krav til vores entreprenører, fx at der ikke må udledes CO2 i driftsfasen. Det var der ingen entreprenører, der kunne levere for fem år siden. Udviklingen koger og bobler lige nu, og jeg tror, at man gør sig selv en bjørnetjeneste ved ikke at bygge grønt. Man gambler i hvert fald med sine aktiver,” siger Rune Kock og underbygger sit argument yderligere:

“Vi ser, at bankerne så småt begynder at arbejde med grøn finansiering, og hvordan de gennem deres belåningsgrad og rentemarginaler kan rykke industrien i en mere grøn retning, mens forsikringsselskaber begynder at forholde sig til usikkerheden ved at forsikre ejendomme, der ikke er grønne. I ejendomsbranchen er klimakrav til kommercielle ejendomme også et stort tema. Man taler om, at det kan blive umuligt at leje en række kommercielle ejendomme ud i storbyer som bl.a. London og Paris på grund af kommende klimakrav. Derfor ser vi også, at mange inden for erhvervssegmentet er i gang med at omstille sig, mens offentlige bygninger og beboelsesejendomme ofte halter efter.”

"Udviklingen koger og bobler lige nu, og jeg tror, at man gør sig selv en bjørnetjeneste ved ikke at bygge grønt. Man gambler i hvert fald med sine aktiver."

Rune Kock, CEO, Nrep

Rune Kock fremhæver imidlertid, at ejendomsbranchen på en række væsentlige parametre stadig mangler fremskridt i forhold til at understøtte bæredygtig omstilling. Og så efterspørger han mere mediebevågenhed om potentialet for at reducere CO2-forbruget i forbindelse med opførelse og drift af boliger.

“Ejendomsbranchen kan betragtes som lidt af en ‘dinosaur-industri’ forstået på den måde, at vi i stor udstrækning har brugt de samme byggemetoder siden efterkrigstiden. Samtidig er investeringerne i research og development inden for ejendomsbranchen desværre meget begrænsede sammenlignet med andre brancher. Det er tankevækkende, da vi har at gøre med en kæmpestor industri, der udleder en betydelig andel af verdens CO2. På trods af denne nøglerolle får ejendomsinvestering og boligforhold ikke meget opmærksomhed i medierne sammenlignet med for eksempel bil- og flytrafik. Her kunne man godt ønske sig, at forbrugerne fik øjnene op for, at boliger udgør en betydelig del af vores privatforbrug og CO2-udledning,” konstaterer han. 

En udforskende og eksperimentel tilgang

Med det overordnede formål at skabe positiv forandring i det urbane miljø for både mennesker og planeten har Nrep i en årrække fulgt en 90/10-investeringsstrategi. For ejendomsinvesteringsselskabet går strategien ud på at investere 90 pct. af sine aktiver i projekter, hvor der arbejdes systematisk og skalérbart med velafprøvede løsninger, mens de resterende 10 pct. investeres i eksperimenterende projekter, hvor nye byggemetoder og materialer afprøves for at indsamle mere viden, fx om måder at nedbringe CO2-udledningen på.

“I Nrep arbejder vi med ambitiøse og banebrydende pilotprojekter, vi kalder lighthouses, og som tjener til inspiration for bæredygtig udvikling i det urbane miljø. Målsætningen er at tage alle de her læringer ind fra vores pilotprojekter og bruge dem til at træffe nogle vigtige valg til gavn for klimaet,” siger Rune Kock og påpeger vigtigheden af også at turde kaste sig ud i ekstreme projekter for at kunne flytte fremtidige projekter mest muligt. 

Michael Ebbe, Group CFO

Om Rune Kock

Født i 1978 og har en kandidatgrad i økonomi fra Copen­hagen Business School (1998-2003)

Siden 2022 CEO hos Nrep og partner i Urban Partners 

Siden 2019 bestyrelsesformand i ejendomsudviklings­selskabet Tetriis A/S

Startede sin karriere i Nrep i 2012 og har sidenhen arbejdet med sourcing og eksekvering af ejendomstransaktioner og formueforvaltning på tværs af Nreps investeringsstrategier i Norden 

Tidligere investeringschef i ATP Real Estate (2012) samt direktør med ansvar for transaktioner på det danske ­ejendomsmarked hos Catella Corporate Finance (2007-2011)

Et eksempel på Nreps lighthouse-projekter er en lagerhal til Pelican Self Storage, der blev indviet i 2017 på Amager i København. Med det formål at tilføre så få ressourcer og byggematerialer til byggeriet som muligt genanvendte man bl.a. 3000 tons knust beton fra de tidligere fabriksbygninger på grunden til at etablere terrændæk, fundamenter og vægge i de nye lagerhaller. Et andet eksempel på Nreps eksperimentelle tilgang er Ressourcerækkerne, der blev indviet i 2018. I udviklingen var fokus på opskalering og udvidet brug af upcyclede byggematerialer. ­Eksempelvis stammer mange af murstensmodulerne i Ressource­rækkerne fra Carlsbergs historiske bryggerier i Valby, fra gamle skoler og nedlagte industribygninger i Danmark, ligesom der er anvendt 904 tons upcycled beton fra Metrobyggeriet, overskuds­træ fra Dinesens produktion af trægulve og upcyclede vinduesruder. Seneste skud på stammen er det ambitiøse byggeprojekt UN17 Village i Ørestaden i København, der i alt tæller 535 boliger og dækker et boligareal på 35.000 kvm. Projektet rummer bl.a. Danmarks højeste beboelsesejendom i træ, Danmarks største energifællesskab og moderne bofællesskaber. 

Nrep er en del af det danske investerings- og udviklings­selskab Urban Partners, der har aktiver for knap 20 mia. euro, svarende til ca. 150 mia. kroner, under forvaltning. Udover ejendomme investeres i bl.a. virksomheder, teknologier og løsninger med fokus på at fremme grøn omstilling i byerne. Urban Partners investerer bl.a. i opstartsvirksomheder, der udvikler nye løsninger til byggeriet.  

”Disse innovative løsninger har et betydeligt potentiale til at udstikke en ny, mere grøn, retning for ejendomsbranchen. Vores tilknytning til Urban Partners giver os adgang til disse globale startups, der driver teknologiske fremskridt og er afgørende for udviklingen af skalerbare løsninger. Med en portefølje af ejendomme på 8 mio. kvm. har vi så en volumen, hvor vi kan bidrage til skaleringen,” tilføjer Rune Kock.

Om Nrep

Nrep (Nordic Real Estate Partners) er en ejendomsinvestor og udvikler, der opererer i de nordiske lande, herunder Danmark, Sverige, Norge og Finland, samt i Polen og Tyskland

Selskabet blev stiftet i 2005 med formålet at skabe positiv forandring for mennesker og miljø gennem langsigtede, innovative og bæredygtige tiltag i ejendomsbranchen 

Nrep er en del af Urban Partners, hvor flere forretningsstrategier er samlet om én fælles vision, der går på at løse urbane udfordringer. Selskabet består af ejendomsudvikle­ren Nrep, venturekapitalfonden 2150, finansieringsselskabet Velo Capital samt Luma Equity, der er en ny privat kapital­fond med fokus på skalering af vækstvirksomheder

Urban Partners ejes af den partnergruppe, som driver selskabet i dagligdagen, samt af moderselskabet bag Novo Nordisk, Novo Holdings

Michael Ebbe, Group CFO

Eksekveringsfasen: Implementering af læringer 

Efter en række eksperimentelle år fortæller Rune Kock, at tiden er moden til, at Nrep skal investere hovedparten af sine aktiver i ejendomsprojekter, hvor løsningerne på forhånd er velkendte og skalerbare, og hvor deres nye indsigter og læringer kan implementeres. For selvom kreativitet og innovation er sjovt, understreger Rune Kock også vigtigheden af at realisere de høstede erfaringer for at skabe udvikling og fremme den grønne omstilling i ejendomsbranchen.

“I min optik er man nødt til at tage tingene i den rigtige række­følge for at få succes. Derfor går vi nu fra at være eksperimenterende og søgende tilbage til i 2024 og 2025 at fokusere på de løsninger, vi ved fungerer. Derefter kan vi på ny løfte os op på balkonen og blive eksperimenterende igen. Det er tid til at trække de læringer ud, som har vist sig at have mest impact, og som kan bruges skalerbart i vores portefølje,” siger Rune Kock og henviser til byggeprojektet UN17 Village, der er ved at nå sin afslutningsfase. 

"I Nrep arbejder vi med ambitiøse og banebrydende pilotprojekter, vi kalder lighthouses, og som tjener til inspiration for bæredygtig udvikling i det urbane miljø. Målsætningen er at tage alle de her læringer ind fra ­vores pilotprojekter og bruge dem til at træffe nogle vigtige valg til gavn for klimaet."

Rune Kock, CEO, Nrep

“UN17 Village er det første projekt, der konkret omsætter alle 17 verdensmål til handling ved at integrere 200 bæredygtighedsinitiativer. Projektet har givet os en masse erfaringer, der muliggør og skaber afsæt for en række af vores andre projekter, heriblandt Earthshot i Københavns Nordhavn, som er et etagebyggeri i træ, hvis CO2-aftryk er lavere end noget andet, vi tidligere har præsteret. Vi har byggestart i 2024, hvilket ikke havde kunnet lade sig gøre uden først at have bygget Danmarks højeste beboelsesejendom i træ i UN17 Village. Næste step, om et år til halvandet, bliver at evaluere, om vores resultater lever op til Parisaftalens mål om at begrænse den globale temperaturstigning til halvanden grad,” afslutter Rune Kock.

CXO Magasinet #37

Tilmeld dig PwC's nyhedsbrev og få det nyeste CXO Magasin i din indbakke.

Kom godt i gang med ESG-rejsen

Få inspiration til, hvordan du starter ESG-arbejdet i din organisation.

Kontakt os

Susanne Stormer

Partner, Sustainability Services Leader, København, PwC Denmark

2334 6283

E-mail