Løsningen på naturkrisen kræver handling og samarbejde

#
  • oktober 2024

Danmarks største leverandør af digital infrastruktur har besluttet, at 30 pct. af dens jordbesiddelser i 2030 skal være beskyttet natur. TDC NET kan dog ikke gøre en signifikant forskel alene. Derfor opfordrer koncernens Vice President, Head of Sustainability, Peter Søndergaard Andersen, til at finde et fælles fodslag i erhvervslivet.

Pointer fra artiklen

  • TDC NET’s nye naturstrategi er forankret i både samfundsansvar og langsigtede driftshensyn
  • Første projekt skal sikre biodiversitet og natur på 30 vestsjællandske hektarer
  • Selv mindre aktører kan gøre en stor naturmæssig forskel, hvis deres indsats er koordineret

Over 140 års historie og samspil med det omkringliggende samfund forpligter. Det mener man i TDC NET, og derfor har Danmarks største leverandør af digital infrastruktur vedtaget en omfattende strategi for, hvordan virksomheden kan være med til at genoprette biodiversitet og natur generelt.

Strategien er ambitiøs. TDC NET har valgt at lægge sig op ad internationale anbefalinger fra bl.a. 2022 klimakonferencen COP15 og har derfor sat sig målet, at virksomheden i 2030 skal have udlagt 30 pct. af det areal, den ejer og lejer, til formål, der vil virke naturforbedrende.

Arbejdet med at få det til at ske er allerede i fuld gang, fortæller TDC NET’s ansvarlige for klima og natur, Peter Søndergaard Andersen, der har den formelle titel Vice President, Head of Sustainability. Han gør det klart, at der er flere årsager til, at TDC NET har valgt en ambitiøs strategi på naturområdet.

”Vi har været en del af det danske samfund og dets udvikling i mere end 140 år, og det vil vi naturligvis også gerne være de næste 140 år. Vores historiske indflydelse gør, at vi som så mange andre har et medansvar for planetens tilstand – også fremadrettet. Samfundet begynder at anskue naturkrisen som alvorlig. Det gør vi også. Derfor føler vi, at vi har en forpligtelse til at være med til at løse problemerne,” siger han.

Det er dog ikke kun på grund af samfundsansvar, at TDC NET har valgt at stille skarpt på udfordringerne med pres på natur og biodiversitet. Det handler også om forretningsmæssig fornuft. Der er al mulig grund til at tro, at naturkrisen vil medføre fremtidige krav og regulering som dem, vi kender fra klimaproblematikken, vurderer Peter Søndergaard Andersen.

”Vi har en forpligtelse over for vores ejere om at drive en god, sund og fremtidssikret forretning. Her er det interessant, hvordan klimahensyn er blevet centrale på få år. Vi er fx en meget energikrævende virksomhed. Næsten en halv pct. af al strøm i Danmark går til vores drift af digital infrastruktur. Det har fx gjort byggeri af solcelleparker og energieffektivisering til en god forretning,” siger han og tilføjer:

”Derudover har vi lån for to mia. euro, som har en lavere rente, fordi de er hægtet op på klimakrav. Det giver os incitament til at jagte den agenda endnu mere. Vi er overbeviste om, at noget lignende vil ske mht. natur.”

"Vi har en forpligtelse over for vores ejere om at drive en god, sund og fremtidssikret forretning. Her er det interessant, hvordan klimahensyn er blevet centrale på få år. Vi er fx en meget energikrævende virksomhed. Næsten en halv pct. af al strøm i Danmark går til vores drift af digital infrastruktur. Det har fx gjort byggeri af solcelleparker og energieffektivisering til en god forretning."

Peter Søndergaard Andersen, Vice President, Head of Sustainability, TDC NET
Lisbeth Knudsen

Om Peter Søndergaard Andersen

Født i 1988 og kandidat i økonomi og ledelse fra Aarhus Universitet i 2015

Siden 2021 Head of Sustainability i TDC NET, siden juni 2024 med titlen Vice President

Fra 2019 til 2021 først Manager, siden Head of Group Transformation i TDC Group

Fra 2016 til 2019 ledelseskonsulent for først Struensee & Co. og derefter QVARTZ (nu Bain & Co)

Historien har sat sine spor

TDC NET er sammen med sit søsterselskab Nuuday ejet af den australske kapitalfond Macquarie samt de danske pensionsselskaber ATP, PFA og PKA. De to søsterselskaber blev etableret i forbindelse med en koncernspaltning, der fandt sted i 2019. Nuuday driver teleforretningen, mens TDC NET ejer, driver og udvikler den bagvedliggende digitale infrastruktur.

Historikken går dog reelt helt tilbage til 1882, hvor erhvervsmanden C.F. Tietgen etablerede den televirksomhed, der senere blev kendt som KTAS og sidenhen TDC. Herefter fulgte årtiers vækst, opkøb, fusioner, statslig monopolisering, privatisering, børsnotering og til sidst en afnotering. I 2018 overtog den nuværende ejerkreds koncernen. TDC NET har i dag omtrent 2.300 ansatte og hovedkvarter på Teglholmen i København. Virksomheden omsatte sidste år for ca. 6,5 mia. kr. og er langt den største aktør i Danmark inden for digital infrastruktur. TDC NET har eksempelvis 250.000 kilometer kabler liggende i den danske muld og har udstyr stående på 6.000 lokationer – og det er sidstnævnte, der nu skal i spil på en ny måde med naturen i centrum, fortæller Peter Søndergaard Andersen.

”Vi samarbejder bl.a. med Biodiversitetsrådet og Aarhus Universitet. Deres rådgivning har gjort, at vi indledende har valgt at fokusere på, hvad vi kan bruge de arealer, vi ejer og lejer, til mht. naturgenopretning. Vi har overraskende mange lokationer, hvilket skyldes vores historie og datidens teknologi. Fx krævede kobberkabler i gamle dage forstærkerstationer hver syvende kilometer. Meget af den jord er stadig vores,” siger han og tilføjer:

”Men vi starter med de store arealer. Vi vil gerne have volumen i de første projekter. Målet er, at vi skal op på 30 pct. areal med beskyttet natur i 2030. Det betyder, at vi har travlt. Derfor giver det mest mening at fokusere indledende på dem, også fra et naturkvalitetsperspektiv, hvor vi gerne skal skabe store sammenhængende arealer med natur.”

Første skud på stammen

TDC NET’s naturstrategi blev søsat i år, og allerede nu er virksomheden i gang med at realisere planerne. Første skud på stammen er et naturgenopretningsprojekt ved Skamlebæk i Odsherred Kommune. Her står et ældre radiotårn, der i dag mest af alt fungerer som mobilmast.

Af årsager, der ifølge Peter Søndergaard Andersen fortaber sig lidt i fortidens tåger, ejer TDC NET her et område på hele 30 hektar. I øjeblikket er virksomheden sammen med samarbejdspartnere fra bl.a. Odsherred Kommune og Naturstyrelsen ved at udforske, hvordan man bedst muligt fremmer natur og biodiversitet her.

”I første omgang har vi etableret et indhegnings- og græsningsprojekt med kvæg sammen med Naturstyrelsen, der har et areal lige ved siden af. Derudover er vi med kommunen ved at udarbejde en naturplejeplan for området. Det inkluderer genopretning af lyngarealer, der skal resultere i, at to arter af truede sommerfugle forhåbentlig vil komme til at trives bedre,” siger han.

Ovenstående er dog kun begyndelsen. Planen skal udbygges, men først skal områdets fauna undersøges og analyseres. Til det formål har samarbejdspartnere samt lokalbefolkningen i efteråret 2024 afholdt en såkaldt ”bio-blitz” på TDC NET’s arealer. Peter Søndergaard Andersen forklarer konceptet:

”En bio-blitz er en arbejdsdag, hvor man forsøger at etablere et øjebliksbillede af fauna og arter på området. I praksis går alle de frivillige rundt og tæller og dokumenterer de insekter og øvrige dyr, der er i de områder, de får tildelt. De data kan eksperterne bruge til at analysere området og dets biodiversitet. Konklusionerne vil derefter ligge til grund for den langtidsplan for naturgenopretning, vi vil lægge,” siger han.

"Vi skal have skala på naturgenopretningen. Det gør vi konkret ved at samle naboarealer. Den udvikling forsøger vi at fremme vha. et interaktivt kort, som vi laver sammen med Biodiversitetsrådet. Her plotter vi og andre aktører deres arealer ind. På den måde kan man se mønstre og potentiale for større sammenhængende naturarealer. Det bør mange flere virksomheder blive en del af."

Peter Søndergaard Andersen, Vice President, Head of Sustainability, TDC NET

Om TDC NET

Danmarks største aktør inden for digital infrastruktur. Eksempelvis i form af mobilmaster og internetkabling

Ejet af kapitalfonden Macquarie og ATP, PFA og PKA. Er søsterselskab til televirksomheden Nuuday

Har eksisteret i en eller anden form siden 1882, hvor erhvervsikonet C.F. Tietgen etablerede det, der senere blev kendt som KTAS, Kjøbenhavns Telefon Aktieselskab

Omsatte i 2023 for ca. 6,5 mia. kr. og har ca. 2.300 ansatte. Hovedkvarteret ligger på Teglholmen i Københavns Sydhavn

Lisbeth Knudsen

Vil inspirere andre virksomheder

Peter Søndergaard Andersen afventer med spænding resultaterne af de analyser. Ikke blot fordi de for alvor kan få gang i tiltag, der kan gøre en synlig forskel for lokalområdet. Det handler også om, at hvis Odsherred-projektet for alvor kommer op i omdrejninger, så kan TDC NET reelt konkludere, at virksomheden allerede er en tredjedel af vejen i mål med den strategi, de lancerede ved årsskiftet.

Projektet i Odsherred er nemlig af en betydelig størrelse set i forhold til TDC NET’s samlede jordbesiddelser. Det udgør omtrent ti pct. af virksomhedens samlede areal. Det betyder selvsagt, at der er 20 procentpoint op til 2030-målet, men Peter Søndergaard Andersen fortæller, at arbejdet med at finde dem er i fuld gang.

”Vi samarbejder med Biodiversitetsrådet om at screene alle vores 6.000 lokationer og dermed udvælge de områder, hvor der er reelt potentiale for naturgenopretning. Vi har allerede udpeget det næste område, der er på ca. ti hektar, og derudover screenet 25 andre steder, der potentielt kan bringe os op på 27 pct. De sidste tre procentpoint ved vi ikke, hvor skal være endnu. Men vi har altså seks år til at finde dem,” siger han.

TDC NET er trods sine mange lokationer ikke en kæmpestor dansk jordbesidder. Så man kan med rette spørge, om et par hektarer hist og her overhovedet batter i det store billede? Her har Peter Søndergaard Andersen dog en pointe, som han håber kan inspirere andre virksomheder i deres arbejde med naturgenopretning og biodiversitet.

”Volumen er selvfølgelig vigtig, og vi er selv ikke store nok til at løse alle problemer. Samtidig er opfordringen fra Biodiversitetsrådet at skabe store, sammenhængende naturområder. Det er dem, der virkelig kan gøre en forskel. For at få det til at ske bliver alle parter nødt til at arbejde sammen – og det inkluderer virksomhederne,” siger han.

Brikker i et større puslespil

Peter Søndergaard Andersen efterspørger grundlæggende, at alle aktører begynder at arbejde tættere sammen og koordinerer deres indsats.

Hvis alle lægger hver deres brik på bordet, kan det resultere i, at hele det samlede puslespil bliver løst. På den måde kan også mindre aktører få en vigtig rolle i det store billede. Det er på den måde, at vi for alvor får sat fart og volumen på den naturmæssige redningsaktion, der er behov for, pointerer han.

”Vi skal have skala på naturgenopretningen. Det gør vi konkret ved at samle naboarealer. Den udvikling forsøger vi at fremme vha. et interaktivt kort, som vi laver sammen med Biodiversitetsrådet. Her plotter vi og andre aktører deres arealer ind. På den måde kan man se mønstre og potentiale for større, sammenhængende naturarealer. Det bør mange flere virksomheder blive en del af,” siger han og tilføjer:

”Det er noget, vi aktivt forsøger at skabe opmærksomhed om. Vi forsøger at være transparente om vores tiltag, og så håber vi, at andre bliver interesserede og gør noget lignende. Det er sådan, vi tror, at vi måske i sidste ende kan skabe det allerstørste impact. Samarbejde er nøglen.”

Selvom TDC NET forsøger at gøre sit, og selvom mange andre virksomheder også er begyndt at se i den naturgenoprettende retning, mener Peter Søndergaard Andersen, at der bliver tale om et langt, sejt træk. Det mener han, at alle lige så godt kan forberede sig på. Det gør han og TDC NET i hvert fald.

”Nogle eksperter taler om, at det vil tage meget lang tid at genoprette det, der i dag er ødelagt. Måske 100 år. Det betyder i praksis, at ingen af os kommer til at opleve de endelige resultater af det, vi sætter i gang. Desværre. Det kommer til at tage tid. Men det er jo ingen undskyldning for ikke at gøre det,” siger han.

CXO Magasinet #39

Tilmeld dig PwC's nyhedsbrev og få det nyeste CXO Magasin i din indbakke.

Inspiration til arbejdet med natur

Muligheder, løsninger og risici

Kontakt os

Susanne Stormer

Partner, Leder af ESG- og Bæredygtighedsydelser, København, PwC Denmark

2334 6283

E-mail