OSK Design revolutionerer maritim arkitektur med virtual reality og AI

#
  • december 2024

OSK Design har udnyttet digitale teknologier til at åbne en helt ny og virtuel verden, hvor virksomheden kan møde kunderne og gennemgå design og arkitektur på de skibe, de tegner. Det sparer både rejseomkostninger og tid – og kunderne er glade for at kunne komme med helt ind i designprocessen.

Pointer fra artiklen

  • Digitalisering har været med til at ændre OSK Designs selvforståelse – fra ingeniørvirksomhed til designvirksomhed
  • Forskellige former for AI-modeller har hjulpet med at speede processer op inden for bl.a. skitseprojekter og idéudvikling
  • Virtual reality er med til at sænke rejseomkostninger ifm. mødeaktiviteter og er en gevinst for kundedialogen i designprocessen

Året er 2003. Den unge skibsingeniør Anders Ørgård køber virksomheden OSK Design, der tegner indretninger og udformninger af skibe. Selvom det i dag ikke er meget mere end 20 år siden, virker det som en helt anden tidsalder – fem af de 17 medarbejdere anvender ikke en computer ved overtagelsen. Det meste bliver i stedet tegnet i hånden, og en kassekladde med bilag gør det ud for bogføringen. Den digitale transformation er ikke i sigte – men det ændrer sig.

“Digitaliseringen er kommet som en løbende udvikling og startede omkring 2007, hvor vi var de første til at arbejde med digital optimering af skibsskrog og kort efter også til at anvende beregninger af skibes stabilitet. I dag foregår hele processen digitalt – fra de første modeller i Rhino (3D-software, red.) til modeller for optimering af stabilitet, hastighed, vægt, brændstofforbrug og evakuering. Vi tegner ca. 25 skibsprojekter om året, og arbejdet minder om en arkitektstues virke, blot er bygninger erstattet af skibe,” forklarer Anders Ørgård, der i dag fungerer som CCO og har majoriteten af aktierne i virksomheden.

Anders Ørgård

Om OSK Design A/S

OSK Design A/S er en førende dansk designvirksomhed med speciale i arkitektur, indretning og designløsninger til den maritime industri. Virksomheden blev grundlagt i 1966 af Ole Steen Knudsen og har kontorer i København, Aarhus og Portugal. Kunderne findes over hele verden, og OSK Design tegner alle former for fartøjer – færger, krigsskibe, krydstogtskibe og meget mere.

Gaming-platform til virtuelle møder

OSK Design er siden 2003 vokset til 85 ansatte, der fordeler sig på kontorer i København, Aarhus og Portugal, og Anders Ørgård har givet posten som CEO videre for at hellige sig sine kompetencer inden for salg. Siden 2016 har Jacob Høgh Thygesen haft positionen som CEO, og det er også i denne periode, at digitaliseringen grundlæggende har forandret virksomheden. Og transformationen er sket ved bl.a. at invitere kunderne med ind i designprocessen ved hjælp af virtual reality.

“Det startede faktisk lidt af nød under corona-nedlukningen, hvor vi ikke kunne mødes med vores kunder ude i verden. Derfor fik vi udviklet et digitalt værktøj baseret på en gaming-platform, som giver os mulighed for at møde vores kunder i en virtual reality-version af det konkrete skib, vi er i gang med at tegne,” forklarer CEO Jacob Høgh Thygesen.

Helt konkret foregår det sådan, at OSK Design først designer modellen i et 3D-program, og derefter følger tre trin i designprocessen, hvor man kan invitere kunderne med ind. I første omgang i en strukturel model, dernæst i en model med ‘clay furniture’, der er en slags grov visualisering af den konkrete indretning, og til sidst en model med renderinger af skibet, udført, så det er muligt at tage en virtuel rundtur på skibet.

“Hvis vi fx har en kunde i New Zealand, giver vi dem mulighed for at logge ind på vores platform. På den måde kan vi mødes virtuelt i skibets bar eller restaurant, hvor vi kan diskutere planløsninger eller passageroplevelser konkret. Værktøjet sparer os for en masse rejser, så vi undgår, at 5-6 mand skal rejse til den anden side af Jorden for at vise tegninger og løsninger frem. Samtidig oplever vi, at kunderne investerer mere tid i at gennemgå detaljerne. Det er en stor fordel, fordi vi så undgår at stå senere i processen med en kunde, der siger “nej, det var ikke lige det, jeg mente”,” siger Anders Ørgård.

Jacob Høgh Thygesen supplerer: “I starten troede folk, at 3D-platformen bare var en gimmick – indtil de fandt ud af, at det faktisk er et designværktøj, der overperformer alt, hvad vi før har haft. Under corona-nedlukningen designede vi en stor færge til en engelsk kunde uden et eneste fysisk møde – og det er altså ret kompliceret. Der er næsten ingen grænser for mulighederne. På denne måde kan vi holde møde med alle parter i et projekt på én gang. Det er lidt af et teknologispring i vores branche.”

"Man skal huske, at det ikke kun er en digital transformation, det er også en menneskelig transformation, der skal til. Derfor skal de ansatte have lov til at lege med de nye muligheder."

Anders Ørgård, CCO, OSK Design A/S

Virtual reality som læringsmiljø

Teknologispringet gør, at OSK Design nu kan modtage en autocad-tegning fra en kunde og blot to døgn senere etablere et virtuelt designmøde inde i selve skibet.

“Det er ekstremt hurtigt og giver en brugerinddragelse på øverste hylde, uanset om vi er i gang med at designe et krydstogtskib, et krigsskib eller et havforskningsskib,” siger Anders Ørgård.

Med den succes, 3D-værktøjerne har givet OSK Design, er man naturligt begyndt at se på, om de kan anvendes til andre formål, og her har det vist sig, at de er velegnede til trænings- og læringssituationer. Det handler bl.a. om at give besætningen på et skib mulighed for at træne i indretningen, før de overhovedet kommer ombord.

“Vi har lige tegnet en færge til en tysk kunde, og ombord på den færge er der plads til fire en halv kilometer lastbiler. Med vores udstyr kan kunden træne sine medarbejdere i at laste skibet, så de kan gøre det hurtigt allerede på første tur. Hvis ikke man er forberedt på dette, risikerer man forsinkelser, og det kan man kun kompensere for ved at sejle hurtigere, og det giver ekstra udgifter til bl.a. brændstof,” siger Jacob Høgh Thygesen.

Der ligger andre muligheder for virtuelle træninger i fx maskinrummet eller i forhold til de obligatoriske brand- og sikkerhedsøvelser ombord, men det ligger stadig ude i fremtiden.

"Vi har lige sparet en kunde for 6 mio. euro om året i brændstof ved at optimere skroget og brændstofforbruget. Hver eneste procent, der spares, gør en stor forskel."

Anders Ørgård, CCO, OSK Design A/S

Om Anders Ørgård

Født i 1974 og uddannet skibsingeniør fra DTU

Siden 2016 Ejerleder, CCO og hovedaktionær, OSK Design A/S

Fra 2003 til 2016 Ejer og CEO, OSK Design A/S

Anders Ørgård

Jacob Thygesen

Om Jacob Høgh Thygesen

Født i 1975, oprindeligt uddannet styrmand fra Kogtved Søfartsskole, har desuden en MBA i Shipping fra CBS

Siden 2016 Ejerleder, partner og CEO, OSK Design A/S

Fra 2010 til 2016 forskellige positioner i Wärtsilä Ship Design China, herunder Managing Director og Sales Director

Fra 2006 til 2010 Manager og Senior Manager, Clipper

Fra ingeniørvirksomhed til designvirksomhed

Den nye teknologi er altså langtfra blot en gimmick – faktisk har den været medvirkende til, at OSK Designs ledelse og medarbejdere har ændret selvopfattelse og er gået fra at se sig selv som primært en ingeniørvirksomhed til at opfatte sig som en designvirksomhed. Samtidig bliver de digitale værktøjer flere og flere. På det seneste har man omfavnet kunstig intelligens i en række henseender, forklarer Jacob Høgh Thygesen: “AI er en kæmpe hjælp på alle niveauer – også økonomisk. Selvom vi har en af de største servere i branchen, kunne vi førhen bruge en uge på at lave en rendering – med AI tager det timer. Vi bruger også AI til at lave skitser og moodboards, for det er en nem og hurtig måde at sætte scenen på og give kunderne en føling med skibet. Udover at det koster en brøkdel, så bliver det også bare virkelig godt – og kunderne er glade for den hurtige levering.”

Kombinationen af AI og traditionelle beregningsmodeller giver OSK Designs kunder fordele på bundlinjen, især når man kan optimere på brændstoføkonomien eller kapaciteten ombord, siger Anders Ørgård: “Vi har for nylig været i gang med at optimere skroget til et krydstogtskib, der skal sejle ved Antarktis. Her udnytter vi unikke bølgedata fra farvandet til at optimere designet af skroget. Dermed kan vi præcist vurdere, hvor langt frem i skibet der kan indrettes balkoner, uden at de bliver generet af bølgeskvulp. Balkoner er mere salgbare på et krydstogtskib, så det er godt for kunden. Samme teknologi gør os også i stand til at regne på sandsynligheden for søsyge på Oslobåden, hvilket også giver mersalg for kunden – for hvis man er søsyg, går man jo ikke i restauranten.”

"I starten troede folk, at 3D-platformen bare var en gimmick – indtil de fandt ud af, at det faktisk er et designværktøj, der overperformer alt, hvad vi før har haft."

Jacob H. Thygesen, CEO, OSK Design A/S

Den grønne omstilling tegner fremtiden

I de kommende år kommer den grønne omstilling til at sætte sit tydelige præg på skibsindustrien, for med stigende afgifter på brændstof bliver det endnu vigtigere at strømline skroget og optimere sejl- og lasteplaner. OSK Design hjælper kunder med at reducere CO2-udslip ved at tilbyde energieffektive skibsdesigns og rådgivning om alternative energikilder. De arbejder også med ombygning af eksisterende skibe til mere bæredygtige løsninger.

“Vi har lige sparet en kunde for 6 mio. euro om året i brændstof ved at optimere skroget og brændstofforbruget. Hver eneste procent, der spares, gør en stor forskel,” siger Anders Ørgård.

Samtidig arbejder man med at tilbyde livscyklusdata på hele skibsdesigns, så kunderne kan se både CO2-aftrykket og diverse afgifter gennem hele skibets levetid. Fremtiden bliver i høj grad databaseret og præget af flere digitale hjælpemidler, mener Anders Ørgård, der ser mange fordele ved det. Men midt i alt det digitale minder han om, at det er mennesker, der er involveret: “Jeg tror på, at man skal lade sine medarbejdere lege med den nye teknologi. Ligesom da jeg startede i 2003 med at give en computer til de fem medarbejdere, der ikke var vant til computere. Jeg satte dem bare på bordet og bad dem taste deres timer ind i Excel, andre krav var der ikke. Men så begyndte de jo at sende e-mails, og så kom det helt af sig selv. Man skal huske, at det ikke kun er en digital transformation, det er også en menneskelig transformation, der skal til.”

CXO Magasinet #40

Tilmeld dig PwC's nyhedsbrev og få det nyeste CXO Magasin i din indbakke.

Transformér din virksomhed og stå stærkt rustet til morgendagens udfordringer

Kontakt os

Ulrik Ræbild

Partner, København, PwC Denmark

2141 6155

E-mail