Hurtig militær oprustning kræver et helt nyt niveau af samarbejde mellem det offentlige og det private

#
  • april 2025

Visionerne bag den omfattende oprustning af det danske forsvar kræver, at samarbejdet mellem de offentlige aktører og det private erhvervsliv får høj prioritet. Mange danske virksomheder står klar til at bidrage. Sådan lyder det fra Peter Martin Skjold Jensen, CEO hos forsvarsindustrivirksomheden Military Equipment Denmark.

Pointer fra artiklen

  • Den igangværende oprustning af det danske forsvar er så omfattende, at den kræver et tæt offentligt-privat samarbejde
  • Ønsket om hurtig oprustning gør, at staten skal prioritere anderledes end tidligere
  • Statslig åbenhed, transparens og vilje til dialog bliver kernefaktorer til at få oprustningen i hus

Den skærpede internationale sikkerhedssituation gør, at Europa lige nu står over for en historisk militær oprustning. Flere og flere lande melder sig klar til at investere meget store beløb i et styrket forsvar. Det inkluderer Danmark – men det er ikke ensbetydende med, at problemerne er løst. For udfordringen er enorm og ekstremt kompleks, forklarer Peter Martin Skjold Jensen, der er CEO for forsvarsindustrivirksomheden Military Equipment Denmark, der arbejder sammen med flere landes forsvar.

Han mener, at oprustningsbyrden er så tung, at den reelt kun kan løftes vha. et helt nyt niveau af samarbejde mellem det offentlige og det private erhvervsliv.

“Europa har de seneste 30 år i praksis nedrustet. Danmark er ingen undtagelse. Nu skal vi opruste i meget højt tempo, og den opgave kan staten ikke løfte på egen hånd. Den bliver nødt til at trække på den ekspertise, den kontaktflade og de muskler, som det private erhvervsliv har,” siger han.

Peter Martin Skjold Jensen peger på, at staten skal invitere erhvervslivet ind i forsvarets motorrum. Virksomhedernes knowhow og løsningsforslag skal i spil. Det gælder på mange forskellige områder. Årsagen er, at oprustning handler om mere end blot materiel og mandskab.

“Erhvervslivet skal blive en del af processen. Det gælder naturligvis, når der skal indkøbes materiel, men også forinden, når der skal træffes afgørelse om, præcis hvilket materiel vi står stærkest med i en potentiel krisesituation. Det er virksomhederne, der ved, hvad der realistisk kan lade sig gøre – og under hvilke vilkår producenterne er parate til at levere,” siger han og tilføjer:

“Men det gælder også andre områder. Deriblandt udvidelser af kaserner, skydebaneanlæg, transport, logistik og meget, meget mere. Vi kan kun løfte byrden, hvis det offentlige og det private står skulder ved skulder. Erhvervslivet er klar. Staten skal skabe forudsætningerne for, at samarbejdet lykkes.”

“Regeringen vurderer, at vi står i en meget alvorlig situation. Det mener vi også – og det har vi ment siden 2014, hvor Rusland første gang angreb Ukraine. Oprustning handler ikke blot om antallet af våben. Vi skal forberede os på konsekvenserne af, at der udbryder krigshandlinger mellem Rusland og et NATO-land.”

Peter Martin Skjold Jensen, CEO, Military Equipment Denmark

Dyb indsigt og mange kompetencer

Military Equipment Denmark, etableret i 1987 og baseret i Regstrup, beskæftiger sig med analyse og rådgivning inden for forsvarsindustrien. Virksomheden ledes af CEO Peter Martin Skjold Jensen og har 20 ansatte, hvoraf mange har en baggrund i det danske forsvar.

Virksomheden fungerer primært som agentur for udenlandske producenter af forsvarsmateriel, herunder bl.a. kampvogne og infanterikøretøjer, men har også egenproduktion af komponenter og arbejder med etablering og vedligeholdelse af skydebaneanlæg. Dens aktiviteter er koncentreret i de nordiske og baltiske lande.

Med mange års erfaring i branchen ved Peter Martin Skjold Jensen, at implementering af nye forsvarsinvesteringer er en kompliceret proces.

“Når en stat investerer i nyt forsvarsmateriel, er det sjældent et simpelt køb. Teknologi, operativ integration og logistiske hensyn skal afstemmes, samtidig med at flere aktører, ofte på tværs af landegrænser, skal nå til enighed. Det er en proces, der kræver grundig forberedelse og præcision i alle detaljer,” siger han.

Lisbeth Knudsen

Om Peter Martin Skjold Jensen

Født i 1973. Uddannet ingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet i 1997 samt teknisk officer med rang af premierløjtnant i Søværnet i 2002 og kaptajnløjtnant i 2005

Fra 2016 til i dag CEO i Military Equipment Denmark A/S

Fra 2007 til 2016 CTO i Military Equipment Denmark A/S

Fra 1999 til 2007 officer i Søværnet

Krigens konsekvenser er komplekse

Military Equipment Denmark har således erfaring med best-practices i forsvarsindustrien. Det, at flere af virksomhedens specialister har en baggrund i forsvaret, sikrer en dybere forståelse af krigens vilkår. Hos Military Equipment Denmark har man længe ment, at truslen fra Rusland var alvorlig.

“Regeringen vurderer, at vi står i en meget alvorlig situation. Det mener vi også – og det har vi ment siden 2014, hvor Rusland første gang angreb Ukraine. Oprustning handler ikke blot om antallet af våben. Vi skal forberede os på konsekvenserne af, at der udbryder krigshandlinger mellem Rusland og et NATO-land. De konsekvenser kan være store og meget komplekse,” siger Peter Martin Skjold Jensen.

Han nævner et eksempel på ét specifikt område, hvor vi vil kunne forvente udfordringer. Det er i forbindelse med reservedele til kapaciteter som fx kampvogne. Her er udfordringen, at udbryder der krig, vil de enkelte lande i Europa først og fremmest adressere deres egne behov.

Peter Martin Skjold Jensen sammenligner det med coronakrisen, hvor det i startfasen næsten var umuligt at skaffe værnemidler. De stater, der havde dem, beholdt dem for sig selv. En lignende situation vil potentielt opstå i krig. Stater vil i sidste ende sætte egen sikkerhed først. Pludselig vil det blive svært at købe eller låne noget som helst – selv fra vores nærmeste allierede.

“Den konsekvens bør ikke blot påvirke Danmarks prioriteter med hensyn til indkøb af reservedele, som vi har hårdt brug for at få på lager. Den bør også påvirke statens indkøbspolitik. Tør vi som stat satse på våbensystemer udelukkende fra én producent? Bør vi få producenter til at bygge fabrikker i Danmark? Det er sådanne spørgsmål, vi skal svare på – og vi skal finde svarene hurtigt,” siger han.

“Staten skal invitere erhvervslivet indenfor, oplyse klart om behov, økonomi og tidshorisont – og derigennem få erhvervslivets løsningsforslag på bordet. På den måde ser jeg, at der skabes de bedste muligheder for at finde de bedste løsninger.”

Peter Martin Skjold Jensen, CEO, Military Equipment Denmark

Tænk kapacitet og sikkerhed frem for alt

Peter Martin Skjold Jensen har en klar holdning til den slags dilemmaer. Den er, at situationens alvor og akutte karakter betyder, at Danmark bør foretage beslutninger på baggrund af statens sikkerhed.

“Danmark er et sted, hvor vi ikke længere kan tillade os at se på et våbensystems potentielle leverandører og overveje den ene eller den anden. I nogle situationer bør vi overveje at vælge dem begge. For det sikrer os mod utilsigtede konsekvenser, hvis en væbnet konflikt opstår,” siger han og tilføjer:

“Det vil naturligvis skabe udfordringer, som for eksempel at uddanne mekanikere og soldater til flere forskellige systemer. Men det er nødvendigt for at accelerere opbygningen af forsvaret. En afledt fordel kan være, at det giver forsvaret mulighed for at afprøve forskellige systemer og løsninger, hvilket kan styrke vores beredskab på længere sigt.”

Sagen er, at ingen med sikkerhed kan sige, hvordan fremtiden ser ud. Udviklingen går ekstremt hurtigt lige nu. Det vidner fx brugen af droner i Ukraine om. Derfor skal vi tænke på nutidens udfordringer både oplyst af det korte og det lange perspektiv, argumenterer Peter Martin Skjold Jensen.

“Der er plusser, der er minusser. Måske skal vi satse på et supplerende system, fx en kampvogn med højere grad af autonomi og færre besætningsmedlemmer. Det kunne opveje ulempen med flere forskellige systemer – og adressere problemet med at skaffe soldater nok. Pointen er, at vi skal tænke ud af boksen samtidig med, at vi tænker på helhed og kapacitet,” siger han.

Om Military Equipment Denmark

Forsvarsindustrivirksomhed, der bl.a. er agentur for en række udenlandske materielproducenter. Derudover udfører den analysearbejde og konsulentopgaver. Den producerer tillige udstyr og etablerer skydebaneanlæg

Etableret i 1987 af Leif Braae. Blev generationsskiftet i 2016, hvor Peter Martin Skjold Jensen overtog ansvaret som CEO samt hovedparten af ejerskabet

Hovedsæde i Regstrup syd for Holbæk med 20 ansatte. Præsterede ifølge seneste årsrapport (2023-24) en bruttofortjeneste på 21 mio. kr. og et resultat efter skat på 5,9 mio. kr

Lisbeth Knudsen

Dialog, åbenhed og transparens

I den forbindelse har han en klar opfordring til regeringen. Det er at inkludere forsvarsindustrien i planlægnings- og købsfaserne. Virksomhederne står klar til at tackle udfordringen. Den essentielle forudsætning for, at staten træffer de rigtige valg, er, at det private erhvervsliv inddrages i processen, mener Peter Martin Skjold Jensen.

“Vi bør lade os inspirere af vores nabolande, når det kommer til offentlig-privat samarbejde. Vi skal sætte dialog, åbenhed og transparens i højsædet. Staten skal invitere erhvervslivet indenfor, oplyse klart om behov, økonomi og tidshorisont – og derigennem få erhvervslivets løsningsforslag på bordet. På den måde ser jeg, at der skabes de bedste muligheder for at finde de bedste løsninger, fordi virksomhederne har løsninger og kontaktfladen til det store udland. Tæt samarbejde er vejen frem. Vi skal løfte i flok,” siger han.

Peter Martin Skjold Jensen kommer med et eksempel:

“Det kan fx godt være, at Danmark er bedst tjent med, at udenlandske virksomheder åbner produktionslinjer herhjemme. Men det vil kræve, at staten er helt åben om, hvad Danmark vil aftage af udstyr, i hvor stort omfang og i hvor lang tid. Ellers tør de ikke foretage investeringerne. Vores nabolande er rigtige gode til det, og det høster de gevinsten af. Det kan vi også gøre,” siger han.

Her taler vi ikke kun om store og dyre anlæg, der kan producere artillerigranater eller kampvogne. Vi taler også om mindre og mere lavpraktiske opgaver – fx transport af materiel, faciliteter til opmagasinering, drift og meget andet, forklarer Peter Martin Skjold Jensen:

“Oprustningen skaber fx udfordringer inden for transport og logistik. Vi har nogle af verdens stærkeste selskaber på det område i Danmark. De bør inviteres indenfor og komme med løsningsforslag. Vi har også flere leverandører, der kan bidrage til at udvide kaserner og håndtere praktiske funktioner som service- og vedligeholdelse. De skal alle sammen i spil. Statens opgave er at gøre det nemt for dem,” siger han og tilføjer:

“Sikkerhed er i alles interesse. Det inkluderer erhvervslivets. Samarbejde mellem det offentlige og det private er vejen til at virkeliggøre den oprustning, vi har behov for.” 

CXO Magasinet #41

Tilmeld dig PwC's nyhedsbrev og få det nyeste CXO Magasin i din indbakke.

Nordic Defence Conference 2025

Politikere, ledere og eksperter på tværs af Norden samles for at tale om fremtiden for det nordiske forsvar.

Kontakt os

Henrik Kragh Møller

Partner, Head of Defence, København, PwC Denmark

2043 6502

E-mail