Gode kort på hånden
Det danske samfund har behov for en markant opgradering af sikkerhed og beredskab. Regeringen har allerede givet tilsagn om, at der bliver tilført store beløb på begge områder. Rundt regnet bliver hvert af områderne tilgodeset med en milliard kroner som følge af den seneste politiske beredskabsaftale fra januar 2025.
Torsten Schack Pedersen noterer sig, at det private erhvervsliv har vist sig rede til at løfte sin del af byrden. Bl.a. ved på eget initiativ at etablere egne initiativer. Men det stopper ikke her, understreger ministeren. Flere offentlig-private samarbejder er etableret, og endnu flere er på vej. Selvom indsatsen er statslig, udgør det private erhvervsliv en vigtig brik i den. Det har været tilfældet indtil i dag, og det bliver det i højere grad fremadrettet, forklarer ministeren.
“Der er allerede i dag omfattende dialog og erfaringsudveksling mellem det offentlige og det private på området. Vi bruger hinanden, sparrer med hinanden og trækker på den viden, der er hos begge parter. Jeg er faktisk blevet positivt overrasket over, hvor meget velvilje erhvervslivet udtrykker. De er allerede i dag meget optaget af at fortælle, at de også kan bidrage,” siger han.
Ministeren nævner som eksempel Virksomhedsberedskabet. Det er et erhvervsnetværk, hvor medlemsvirksomhederne planlægger deres potentielle bidrag til en beredskabsindsats. Netværket er organiseret af Falck og inkluderer virksomheder som Salling Group, Securitas, OK, PwC m.fl. Torsten Schack Pedersen oplever, at erhvervslivet – og ikke mindst dets interesseorganisationer – har taget godt imod initiativet og generelt udviser interesse for at bidrage til samfundets sikkerhed.
“Deres budskab er: Tænk os ind, brug os. Det vil vi meget gerne. Derfor er en del af regeringens beredskabsaftale fra årsskiftet også, at vi vil etablere et forum for erhvervslivet. Det skal yderligere belyse, hvordan vi kan bruge de kapaciteter, som erhvervslivet ligger inde med. Det er en indsats, der skal styrke den samlede robusthed i Danmark og belyse, hvad erhvervslivet kan bidrage med, og hvordan vi guider og rådgiver dem bedst muligt,” siger ministeren, der også oplever velvilje, når det kommer til klassisk beredskab.
“Foreningen Danske Maskinstationer og Entreprenører med sine 700 medlemmer har også et samarbejde, der kan hjælpe med generatorer og maskiner i en krisesituation. Det er også ekstremt værdifuldt for samfundet,” siger han og fortsætter: ”Et forum for erhvervslivet skal også følge op på den slags tiltag. Det skal sørge for, at denne type samarbejde er håndterbart og operationelt i krisesituationer. Jeg ved endnu ikke, hvor det forum lander henne, men jeg konstaterer allerede nu, at der er stor velvillighed fra erhvervslivets side.”
Torsten Schack Pedersen mener også, at erhvervslivet skal se det som en eksportmulighed. Her har Danmark faktisk gode kort på hånden, vurderer han:
“Specielt området cybersikkerhed er i voldsom vækst. Den udfordring er jo ikke bare national, men i høj grad international. Vi skal aktivt bruge det, vi lærer. Vi har allerede stærke kompetencer på området. Ikke bare i erhvervslivet, men også på fx Aarhus Universitet, der er i verdenseliten inden for kryptografi. Den slags specialviden har kommercielt potentiale. Vi kan således både løfte egen sikkerhed og forfølge et kommercielt spor. Det ene skal ikke udelukke det andet.”